Kronik Pelvik Ağrı Sendromu

Kronik Pelvik Ağrı Sendromu (Kronik Prostatit) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ağrı Nedir?

Herkesin ağrıyı tanımlamak için kendine özgü bir yolu olsa da, yaygın olarak kabul edilen tanım, ağrının hoş olmayan bir his olduğudur. Ağrı hissettiğimiz bir şeydir. Hafif bir rahatsızlıktan dayanılmaz bir ıstıraba kadar değişebilir. Akut ağrı olarak bilinen kısa süreli veya kronik ağrı olarak adlandırılan uzun süreli olabilir. Ağrı kişiyi bir yaralanmaya karşı uyarır ve vücudumuzu korumamızı sağlar.

Ağrı, omuriliğiniz aracılığıyla beyninize ve beyninizden mesajlar taşıyan karmaşık bir sinir ve hücre ağı olan sinir sistemi tarafından kontrol edilir.

Omuriliğimizdeki sinirler beş ana bölüme ayrılmıştır:

  • Servikal (boyun)
  • Torasik (orta sırt)
  • Lomber (bel)
  • Sakral (pelvis)
  • Coccygeal (kuyruk kemiği)

Bazen omuriliğimizdeki sinirler ile beynimiz arasındaki mesajlar karışır ve beyin sinyalleri düzgün bir şekilde anlayamaz. Bu durum kronik veya inatçı ağrıya yol açabilir.

Kronik pelvik ağrı sendromu olan kişilerde beyin; pelvis, kalça, genital organlar, uyluklar, baldırlar ve ayaklara sinirsel uyarılar ileten sakral sinirlerden gelen sinyalleri anlamakta zorlanır.

Kronik Pelvik Ağrı Sendromu Nedir?

Kronik pelvik ağrı sendromu, tanımlanabilir bir neden olmaksızın göbek altı bölgesinden makat ve leğen kemikleri çevresine kadar olan vücut bölgelerinde meydana gelen rahatsızlık hissi veya ağrının yaşandığı çeşitli durumları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. İngilizcesi chronic pelvic pain syndrome olduğundan bazen (CPPS) olarak kısaltılan kronik pelvik ağrı sendromu, hem erkekleri hem de kadınları etkileyebilir.

kadinlarda-pelvik-taban

Kadınlarda Pelvik Taban Kasları

erkeklerde-pelvik-taban

Erkeklerde Pelvik Taban Kasları

Kronik pelvik ağrı durumları şunları kapsar:

  • Prostat ağrısı sendromu
  • Mesane ağrısı sendromu
  • Skrotal ağrı sendromu
  • Üretral ağrı sendromu
  • Vajinal ve vulvar ağrı sendromu

(Perine: anüsünüz ve testisler arasındaki bölgedir)

(Erektil disfonksiyon: Erekteyi sürdürme sorunları için kullanılan tıbbi bir terimdir).

Yaşanan ağrı kişiden kişiye değişebilir. Hafif veya şiddetli bir ağrınız olabilir, künt veya keskin hissedebilirsiniz ve sürekli olabilir veya gelip gidebilir. Ancak bu durum sadece ağrıya neden olmaz. Şunlara da sahip olabilirsiniz:

  • işeme zorluğu
  • uyku güçlüğü
  • daha önce keyif aldığınız aktivitelere karşı ilgi kaybı
  • anksiyete veya depresyon duyguları
  • erekteyi sürdürmede veya korumada zorluk (sadece erkekler)

Kronik pelvik ağrının nedeni her zaman tespit edilemez. Doktorunuzun teşhis koyması için birkaç ay boyunca birkaç test ve kontrol gerekebilir.

Kronik pelvik ağrı ile yaşamak

Kronik pelvik ağrısı olan kişilerin kendilerini endişeli, izole, içe kapanık ve depresif hissetmeleri alışılmadık bir durum değildir. Bu durumun yalnızca sizin günlük hayatınızı değil, çevrenizdekileri de nasıl etkileyebileceğini biliyoruz. Bu hastalar birçok kez hekime başvurup, çok sayıda test yaptırmak ve para harcamak zorunda kalabilmektedirler.

 

erkek-ureme-sistemi

Erkek Üreme Sistemi

 

Prostat Ağrısı Sendromu Nedir?

Bir erkek yaşlandıkça prostatın büyümesi normal olsa da, bu doğal şişme genellikle herhangi bir ağrıya neden olmaz. Ancak prostat bölgenizin etrafında 3 aydan uzun süren ağrı veya rahatsızlık hissediyorsanız, prostat ağrısı sendromu veya kronik prostatit olabilirsiniz.

 

prostat-agri-sendromunda-tipik-olarak-etkilenen-vucut-bolgeleri

Prostat ağrı sendromunda tipik olarak etkilenen vücut bölgeleri.

 

Prostat ağrısı sendromuna veya kronik prostatite neler sebep olur?

Prostat ağrısı sendromu veya kronik prostatit, erkeklerde kronik pelvik ağrının en yaygın şeklidir. İnsanların kronik ağrı yaşamasının bazı nedenlerini bilsek de, kronik prostat ağrısının kesin nedeni her zaman net değildir. Bildiğimiz şeyler:

  • Erkeklerin %15'ine kadarını etkiler
  • Her yaştan erkekte görülebilir, ancak en sık 30 ila 50 yaş arasındakilerde görülür
  • Çoğu kez devam eden bir enfeksiyondan kaynaklanmaz, bu nedenle antibiyotik tedavisi her zaman yardımcı olmayabilir.

Yaygın belirtiler nelerdir?

Prostat ağrısı sendromu veya kronik prostatit olan erkekler, yaşam kaliteleri üzerinde kötü yönde bir etkiye sahip olabilecek sürekli ağrı, rahatsızlık ve idrar sorunları yaşayabilirler.

En yaygın belirtiler şunlardır:

  • Genital organ ve çevresinde, özellikle uç kısmında ve testislerde ağrı
  • anüs veya perine çevresinde ağrı
  • alt karın bölgesinde, makatta veya belde ağrı
  • idrar yaparken ağrı, sık veya acil işeme ihtiyacı veya kesik kesik işeme
  • Erektil disfonksiyon, ejakülasyon sırasında ağrı veya ilişkiden sonra pelvik ağrı dahil olmak üzere genital bölge sorunları
  • Menide kan görülmesi (hematospermi olarak adlandırılır)

Hangi Testler ve Tetkikler Yapılmalıdır?

Doktorunuz size semptomlarınız hakkında sorular sorabilir ve aldığınız ilaçlar da dahil olmak üzere tıbbi geçmişinizi sorgulayabilir. Karnınızı ve sırtınızı muayene edilebilinir. Ağrı ve yaşam kalitesi değerlendirmesiyle ilgili anket formları doldurmanız istenebilir.

Prostat kontrolü

Prostat kontrolü veya parmakla rektal muayene, prostatınızın büyüyüp büyümediğini veya ağrılı olup olmadığını görmek için yapılan hızlı ve basit bir muayenedir. (Şekil).

Makattan muayene sırasında baskı hissedebilir ve kısa süreli bir idrar yapma isteği duyabilirsiniz. Ancak muayene çok çabuk biter. Prostatınız iltihaplı veya şiş ise, muayene ağrılı olabilir, ancak kalıcı ağrıya neden olmaz.

Hangi Tedaviler Mevcuttur?

Akut prostatit durumu varsa bu acil antibiyotik tedavisi gerektirir. Ancak ağrılı prostat sendromunu tedavi etmek, çoğu kez devam eden bir enfeksiyondan kaynaklanmadığından zor olabilir. Tedavinin amacı, hastalığın günlük yaşamınız üzerindeki etkisini azaltmak için şikayetlerinizi mümkün olduğunca azaltmaktır.

İlaç Tedavisi

Alfa-bloker ilaçlar

Bu ilaçlar prostatınızın mesanenizle birleştiği yerdeki kasların gevşemesine yardımcı olur ve zor ve ağrılı idrara çıkma gibi semptomlarınızı hafifletebilir.

Pentosan polisülfat sodyum (PPS)

Bu tedavi mesane ağrı sendromunda kullanılsa da, doktorunuz prostat ağrısı semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olup olmadığını görmek için size bazen PPS olarak kısaltılan bir pentozan polisülfat kapsül kürü reçete edebilir. Pentozan polisülfat sodyum ile birlikte belirli bazı ilaçları alamazsınız, bu nedenle ilacınızla birlikte gelen bilgi broşürünü okuduğunuzdan emin olmanız önemlidir.

Tüm ilaçların bilinen yan etkileri vardır. PPS kullanımı, görme sorunlarına neden olan bir göz hastalığı ile ilişkilendirilmiştir. Doktorunuz PPS'yi bir tedavi seçeneği olarak önerirse, potansiyel göz hastalığı riskinizi belirtmek önemlidir.

Ağrı kesici ilaçlar

Doktorunuz, kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olabilecek ibuprofen (bir anti-enflamatuar) veya parasetamol (bir ağrı kesici) gibi bir tedavi almanızı tavsiye edebilir.

Antibiyotikler

Bazı durumlarda, doktorunuz test ve kontrollerde ortaya çıkmayan bir enfeksiyondan kaynaklanabilecek bir prostatit durumu olduğunuza kanaat getirirse, şikayetlerinizin hafiflediğini görmek için size bir antibiyotik kürü reçete edebilir.

**Düzenli olarak anti-enflamatuar veya ağrı kesici ilaç kullanıyorsanız, olası yan etkilere karşı sizi izleyebilmesi için doktorunuzla konuşun. Bu tür ilaçların ağrıyı ne kadar kontrol edebileceklerine dair bir sınır vardır. Bu ilaçları belirli bir dozun üzerinde almak size ek bir fayda sağlamayacağı ve ciddi yan etki riskinizi artırabileceği için önerilen günlük dozu aşmamalısınız.

Yaşam tarzınızdaki bazı değişikliklerle rahatlama sağlanabilir:

  • Sıcak banyo yapmak veya sıcak su torbası kullanmak
  • Alkol, kafein ve baharatlı veya asitli yiyeceklerin sınırlandırılması veya bunlardan kaçınılması
  • Uzun süreli oturma veya bisiklete binme gibi prostatınızı tahriş edebilecek aktivitelerden kaçınmak.

Psikolojik danışmanlık

Bilişsel davranış terapisi (BDT), bir tür konuşma terapisidir. Düşüncelerin, duyguların, yaptıklarımızın ve bedenimizin nasıl hissettiğinin birbiriyle bağlantılı olduğu fikrine dayanır. BDT, başa çıkma becerilerini öğrenerek ve düşünme ve davranma şeklinizi değiştirerek ağrının yönetilmesine yardımcı olmayı amaçlar. Doktorunuz hastalığınızla başa çıkmanıza yardımcı olması için, gerekirse BDT önerebilir.

Fizyoterapi

Fizyoterapi kronik ağrı durumları için bir tedavi olmasa da, semptomlarınızı azaltmanıza ve daha etkili bir şekilde yönetmenize yardımcı olabilir. Fizyoterapi tedavisi, kasları gererek, kasarak ve güçlendirerek kas dengesizliklerini düzeltmeyi içerir. Kas gerginliğini gidermek için hafif germe ve masaj veya pelvik taban kaslarınızı (kasık kemiğiniz ile kuyruk kemiğiniz arasında bulunur) kasmak ve gevşetmek gibi hedefe yönelik egzersizler içerebilir. Fizyoterapi her zaman sadece egzersizlerden ibaret değildir. Fizyoterapistiniz ayrıca semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olmak için yaşam tarzı değişikliklerini, eğitimi ve uygulamalı tedaviyi tartışabilir.

Sinir stimülasyonu

Bazı hastalarda sinir stimülasyonu ile semptomlar azalabilir. Ancak diğer tüm tedavilerde olduğu gibi, sinir stimülasyonu herkes için uygun olmayabilir. Bu özellikle dirençli semptomu olan seçilmiş hastalara önerilen bir tedavi yöntemidir.

Prostat ağrısı sendromu için en yaygın sinir stimülasyonu türleri şunlardır:

Transkütanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS)

TENS tedavisi, vücudun ağrılı bölgelerine yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla hafif elektriksel uyarılar vermek için bir cihaz kullanan bir ağrı kesici tekniktir. Prostat ağrısı sendromu için TENS tedavisinin kullanımının klinik çalışmalarda erkeklerin yaklaşık %50'sinde etkili olduğu gösterilmiştir.

Sakral sinir stimülasyonu (SNS)

Doktorunuz SNS'yi denemenizi önerirse, derinizin altına ince bir tel (elektrot olarak adlandırılır) yerleştirilmesi gerekecektir. Bu işlem lokal veya genel anestezi altında yapılır. Daha sonra bel bölgesinde bulunan sakrum kemiğinden geçen sakral sinirleri uyaran elektroda iletilen elektrik sinyallerinin frekansını değiştirmek ve kontrol etmek için yaklaşık bir cep telefonu büyüklüğünde bir kontrol ünitesi kullanılır.

Posterior tibial sinir stimülasyonu

PTNS olarak da adlandırılan bu tür sinir stimülasyonu, leğen kemiğinin etrafındaki sinirlere elektrik uyarıları göndermek için kullanılan küçük bir iğnenin ayağınıza yerleştirilmesini içerir.

Sinir stimülasyonu ilk başta biraz rahatsızlık verebilir, ancak ağrılı değildir. Tedavi genellikle düşük bir yoğunluk seviyesiyle başlar ve ancak kendinizi rahat hissettiğiniz belirli bir noktaya kadar artırılabilir.

Alternatif tedaviler, Akupunktur

Akupunktur ağrıyı tedavi etmek için kullanılır ve vücuttaki stratejik noktalara ciltten çok ince iğneler batırılmasını içerir. Bazen dirençli olgularda şikayetlerin hafifletilmesine yardımcı olmak için bir akupunktur tedavisi önerilebilinir.

Klinik çalışmalarda akupunkturun prostat ağrısını azaltmada etkili bir tedavi olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle, bazı seçilmiş olgularda denenebilir.

Mesane Ağrısı Sendromu (İntersitisyel Sistit) Hakkında

Mesane Nedir?

Mesaneniz böbrekleriniz tarafından üretilen idrarı depolayan organdır. Torba şeklinde bir kastır ve dolduğunda kasılarak idrarın üretradan geçerek tahliye edilmesini sağlar.

Mesane Ağrısı Sendromu Nedir ve Buna Ne Sebep Olur?

Mesane ağrısı sendromu olan kişiler pelvis çevresinde uzun süreli ağrı ve idrar yapma sorunları yaşarlar. Buna intersitisyel sistit veya ağrılı mesane sendromu da denir.

Mesane ağrısı sendromunun enfeksiyon gibi belirgin bir nedeni yoktur. Durumun, önceden geçirilmiş enfeksiyonların mesaneye verdiği hasardan, alerjik kökenli bir reaksiyondan veya vücudunuzun yanlışlıkla mesaneyi yabancı doku zannederek saldırdığı bir bağışıklık tepkisinden kaynaklanabileceği düşünülmektedir.

Bu durum kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Genellikle 30 ila 40 yaşları arasında teşhis edilir, ancak çocuklar ve gençler de dahil olmak üzere tüm yaş gruplarını etkileyebilir.

 

yaygin-belirtiler

 

Yaygın Belirtiler Nelerdir?

Mesane ağrısı sendromu bir enfeksiyondan kaynaklanmaz, ancak mesane enfeksiyonu gibi belirtiler verebilir. Belirtiler hafif veya şiddetli olabilir. Bazı insanlar bunu gelip giden hafif bir ağrı olarak tanımlarken, diğerleri için ağrı sürekli ve uykularını, işlerini ve günlük aktivitelerini etkileyecek kadar şiddetlidir. Bazı kadınlar ilişki sırasında veya sonrasında ağrı hissedebilir.

Mesane ağrısı sendromunun en yaygın belirtileri şunlardır:

  • göbek deliğinin altında kalan vücut bölgelerinde şiddetli ağrı
  • belde ağrı
  • güçlü bir işeme dürtüsü
  • normalden daha sık işeme ihtiyacı
  • gece boyunca tuvalete gitmek için birkaç kez uyanmak

Ayrıca, belirli yiyecek veya içecekleri yedikten sonra, fiziksel veya duygusal stres zamanlarında veya çok uzun süre oturmak gibi belirli aktivitelerde ağrının daha kötü olduğunu fark edebilirsiniz. Kadınlar semptomlarının şiddetinin adet döngüleri (regl) sırasında değişebileceğini fark edebilirler.

Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, doktorunuzla konuşun. Ne kadar erken tanı alırsanız, doktorunuz ihtiyacınız olan tedaviyi almanıza o kadar erken yardımcı olabilir.

İntersitisyel Sistitte/ağrılı mesane sendromunda hangi testler ve kontroller mevcut?

Ağrı ve yaşam kalitesi değerlendirmesi

Doktorunuzun mesaneniz doluyken ve boşken hissettiğiniz mesane ağrısı, baskı hissi veya rahatsızlığı hakkında tam bir resim elde etmesi gerekecektir. Ağrınızın şiddetini ve günlük yaşamınızı nasıl etkilediğini anlamak için tasarlanmış özel anket formlarını yanıtlamanız istenebilir. Ayrıca ilişki öncesinde, sırasında veya sonrasında yaşayabileceğiniz herhangi bir ağrı veya zorluk ve durumunuzun ruh sağlığınızı nasıl etkilediği hakkında hassas sorular da sorulabilir.

Anksiyete ve depresyon hakkında konuşmak bazen zor olabilir, ancak nasıl hissettiğiniz konusunda doktorunuza karşı dürüst olmanız gerçekten önemlidir. Zira yanıtlarınız ihtiyacınız olan desteği almanıza yardımcı olabilir.

Fiziksel muayene

Doktorunuz sizden şikayetlerinizi tanımlamanızı isteyecek ve pelvis ve karın bölgenizde herhangi bir hassasiyet olup olmadığını anlamak için fiziksel muayene yapacaktır. Her ne kadar utandırıcı olabilse de, ancak doktorunuz daha fazla hassasiyet olup olmadığını kontrol etmek için genital organlarınızın (kadınlarda vajina ve serviks, erkeklerde genital organ ve skrotum) incelenmesini içeren bir genital bölge muayenesi önerebilir.

Prostat kontrolü (sadece erkekler)

Prostat kontrolü veya dijital rektal muayene, prostatınızın büyüyüp büyümediğini veya ağrılı olup olmadığını görmek için yapılan hızlı ve basit bir testtir.

Bu muayene çok çabuk biter. Bazı baskıların farkına varabilir ve kısa bir idrar yapma isteği duyabilirsiniz. Muayene rahatsız edici olabilir. Prostatınız iltihaplanmış veya şişmişse, biraz acı verici bulabilirsiniz, ancak bu kalıcı ağrıya neden olmaz.

İdrar tetkiki

Doktorunuz belirtilerinizin bir enfeksiyondan kaynaklanabileceğini düşünüyorsa sizden idrar örneği isteyebilir. Bu, yerel kliniğinizdeki olanaklara bağlı olarak daha ileri testler için bir laboratuvara gönderilebilir. Sonuçlar belirtilerinizin bir nedeni olup olmadığının anlaşılmasına yardımcı olabilir.

Sistoskopi

Sistoskop adı verilen ince bir kamera kullanılarak mesanenin içine bakma işlemi olan tanısal girişimin yapılması istenebilir. Sistoskopi yaptırma konusunda endişeli olabileceğinizin farkındayız, ancak muayene doktorunuzun mesane ağrısının bilinen nedenlerini ekarte etmesine yardımcı olacaktır.

Sistoskopi, mesane ağrısı olan kişiler için rahatsız edici veya ağrılı olabilir. Kamera idrar yolundan mesaneye geçirilirken idrar yolunu uyuşturmak için lokal anestezi, işlem sırasında uyuyacağınız genel anestezi veya vücudunuzun alt yarısını uyuşturacak spinal anestezi önerilebilir.

İntersitisyel Sistit veya Ağrılı Mesane Sendromunda hangi tedaviler mevcuttur?

Mesane ağrısı sendromuna neyin neden olduğu tam olarak bilinmediğinden, herkes için işe yarayan tek bir tedavi yoktur, ancak denenebilecek çeşitli tedaviler vardır. Bunun ne kadar sinir bozucu olabileceğini anlıyoruz, ancak şikayetlerinizi hafifleten bir tedavi veya tedavi kombinasyonu bulana kadar farklı seçenekleri denemeye devam etmenizi öneririz.

Diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri

Bazı insanlar mesane ağrılarının belirli yiyecek veya içeceklerden sonra, fiziksel veya duygusal stres zamanlarında veya belirli aktivitelerde daha kötü olduğunu fark eder. Ağrınızı neyin tetiklediğini bilirseniz, semptomlarınızı azaltacak ayarlamalar da yapabilirsiniz.

Şunlar size yardımcı olabilir:

  • alkol, kafein veya portakal suyu gibi narenciye bazlı içeceklerini azaltmak veya ortadan kaldırmak
  • mesane tahrişine ve iltihabına katkıda bulunabilecek yüksek asitli gıdaların sınırlandırılması
  • oturmaya ve hareket etmeye düzenli olarak ara vermek
  • düzenli olarak bisiklete biniyorsanız, bu aktivitenin süresini sınırlayın
  • rahatlamanıza ve stres seviyenizi azaltmanıza yardımcı olacak aktiviteler deneyin

Mesane ağrısı tedavisi için bazı ilaçlar

Mesane ağrısında tedavide onaylanmış olan zayıf bir kan inceltici ilaç vardır. Nasıl çalıştığı tam olarak bilinmemekle birlikte, mesanenin yüzeyini kaplayan koruyucu mukus tabakasının onarılmasına yardımcı olarak iltihaplanmayı ve ağrıyı azalttığı düşünülmektedir. Bazı ilaçları bu ilaç ile birlikte alamazsınız, bu nedenle ilacınızla birlikte gelen bilgi broşürünü okuduğunuzdan emin olmanız önemlidir.

Tüm ilaçların bilinen yan etkileri vardır. Bu ilacın kullanımı, görme sorunlarına neden olan bir göz hastalığı ile ilişkilendirilmiştir. Doktorunuz bu ilacı bir tedavi seçeneği olarak önerirse, potansiyel göz hastalığı riskinizi tartışmak önemlidir.

Belirtileriniz hafifse, doktorunuz ağrınızı hafifletmeye yardımcı olmak için anti-enflamatuar ilaçlar veya ağrı kesiciler almanızı önerebilir. İdrar yapma isteğinizi kontrol etmeye yardımcı olmak için size bir antihistaminik kürü de reçete edilebilir.

Düzenli olarak anti-enflamatuar veya ağrı kesici ilaç kullanıyorsanız, olası yan etkilere karşı sizi izleyebilmesi için doktorunuzla konuşun. Bu tür ilaçların ne kadar ağrıyı kontrol edebileceklerine dair bir sınırı vardır. Bu ilaçları belirli bir dozun üzerinde almak size ek bir fayda sağlamayacağı ve ciddi yan etki riskinizi artırabileceği için önerilen günlük dozu aşmamalısınız.

Anti-depresanlar

Belirtileriniz şiddetliyse, sinirleri gevşetmeyi amaçlayan tedavi faydalı olabilir. İlaçların mesaneyi rahatlattığı gösterilmiştir, bu nedenle sizin için etkili bir tedavi olabilir. Semptomlarınız ruh halinizi etkiliyorsa, anti-depresanların kendinizi nasıl hissettiğinizi iyileştirmeye ve ağrının bir kısmını kontrol etmeye yardımcı olduğunu görebilirsiniz.

Ruh sağlığıyla ilgili ve anti-depresan kullanımına ilişkin sosyal bir damgalama olduğunu düşündüğünüzün farkındayız, ancak mesane ağrısı sendromu gibi kronik bir durumun ruh sağlığınız üzerindeki olumsuz etkisinden utanmamalısınız.

Fizyoterapi

Fizyoterapi kronik ağrı durumları için bir tedavi olmasa da, şikayetlerinizi azaltmanıza ve daha etkili bir şekilde yönetmenize yardımcı olabilir. Fizyoterapi tedavisi, kasları gererek, kasarak ve güçlendirerek kas dengesizliklerini düzeltmeyi içerir. Kas gerginliğini gidermek için hafif germe ve masaj veya pelvik taban kasınızı (kasık kemiğiniz ile kuyruk kemiğiniz arasında bulunur) kasmak ve gevşetmek gibi hedefe yönelik egzersizler içerebilir. Fizyoterapi her zaman sadece egzersizlerden ibaret değildir. Fizyoterapistiniz, semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olmak için yaşam tarzı değişiklikleri, eğitim ve uygulamalı tedaviyi de tartışabilir.

Sinir stimülasyonu

Bazı hastalar sinir stimülasyonu ile semptomlarının azaldığını fark eder. Tüm tedavilerde olduğu gibi, sinir stimülasyonu herkes için uygun olmayabilir, ancak doktorunuz bu konuyu sizinle görüşebilir.

Mesane ağrısı sendromu için en yaygın sinir stimülasyonu türleri şunlardır:

  • Transkütanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS)

TENS tedavisi, vücudun ağrılı bölgelerine yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla hafif elektriksel uyarılar vermek için bir cihaz kullanan bir ağrı kesici tekniktir. Prostat ağrısı sendromu için TENS tedavisinin kullanımının klinik çalışmalarda erkeklerin yaklaşık %50'sinde etkili olduğu gösterilmiştir.

  • Sakral sinir stimülasyonu (SNS)

Doktorunuz SNS'yi denemenizi önerirse, derinizin altına ince bir tel (elektrot olarak adlandırılır) yerleştirilmesi gerekecektir. Bu işlem lokal veya genel anestezi altında yapılır. Daha sonra sakral sinirleri uyaran elektroda iletilen elektrik sinyallerinin frekansını değiştirmek ve kontrol etmek için yaklaşık bir cep telefonu büyüklüğünde bir kontrol ünitesi kullanılır.

  • Posterior tibial sinir stimülasyonu

PTNS olarak da adlandırılan bu tür sinir stimülasyonu, pelvisinizin etrafındaki sinirlere elektrik darbeleri göndermek için kullanılan küçük bir iğnenin ayağınıza yerleştirilmesini içerir.

Sinir stimülasyonu ilk başta biraz rahatsızlık verebilir, ancak ağrılı değildir. Tedavi genellikle düşük bir yoğunluk seviyesiyle başlar ve yalnızca kendinizi rahat hissettiğiniz belirli bir noktaya kadar artırılabilir.

Psikolojik Danışmanlık:

Bilişsel davranış terapisi veya BDT, bir tür konuşma terapisidir. Düşüncelerin, duyguların, yaptıklarımızın ve bedenimizin nasıl hissettiğinin birbiriyle bağlantılı olduğu fikrine dayanır. BDT, başa çıkma becerilerini öğrenerek ve düşünme ve davranma şeklinizi değiştirerek ağrınızı yönetmenize yardımcı olmayı amaçlar.

Doktorunuz durumunuzla başa çıkmanıza yardımcı olması için BDT önerebilir. Doktorunuz BDT önermediyse ancak denemek istediğinizi düşünüyorsanız, bunu doktorunuza söyleyin ve bir terapist bulmanıza yardımcı olabilirler.

İntravezikal tedaviler (mesane içine ilaç verilmesi tedavileri)

İntravezikal terapi, bazen mesane yıkama olarak da adlandırılan mesane instilasyonu için kullanılan tıbbi terimdir. Mesane içine sıvı bir ilaç verilerek mesane zarının koruyucu bir tabaka ile kaplandığı ve şikayetlerin azaltılmasına yardımcı olabilecek bir tedavidir.

İşlem, idrar yolundan mesaneye bir sonda yerleştirilmesini içerir. Mesane sıvı ilaçla doldurulduktan sonra, ilacın etki etmesi için belirli bir süre işemeden beklenilmesi tavsiye edilecektir.

Botulinum toksini

Botulinum toksini sinir uçlarını felç ederek çalışır. Çoğumuz botulinum toksini yaşlanma belirtilerini azaltmak için kozmetik bir prosedür olarak düşünsek de, botulinum toksin enjeksiyonlarının kas ve sinirle ilgili sağlık sorunları da dahil olmak üzere çeşitli tıbbi amaçları vardır. Örneğin, botulinum toksini, diğer tedavi seçenekleriyle başarılı olamayan kişilerde aşırı aktif mesane sendromu için bir tedavi olarak kullanılır.

Belirtileriniz şiddetliyse, doktorunuz botulinum toksin enjeksiyonları önerebilir. Bu tür bir tedavinin hastaların yaklaşık üçte birinde semptomlarda rahatlama sağladığı gösterilmiştir, ancak herkes için uygun değildir. Doktorunuz botulinum toksininin sizin için bir tedavi seçeneği olup olmadığı konusunda size tavsiyede bulunabilecektir.

(**Aşırı aktif mesane sendromu: Aşırı aktif mesane, kontrol edilmesi zor olabilen sık ve ani idrara çıkma dürtüsüne neden olur.)

Skrotal Ağrı Sendromu Hakkında

Skrotum Nedir?

Skrotumunuz testislerinizi tutan deri torbasıdır. Her bir testis hormon üretir, bunlardan en önemlisi testosterondur. Testislerinizde sperm üretiminden sorumlu hücreler bulunur. Skrotumunuz ayrıca testislerinizi, ana kan damarlarınızı ve sinirlerinizi, ayrıca epididim ve duktus deferens adı verilen spermleri depolayan ve taşıyan tüpleri korumaya yardımcı olur.

Skrotal Ağrı Sendromu Nedir?

Kronik orşiyalji veya testiküler ağrı sendromu olarak da adlandırılan skrotal ağrı sendromu, bir testiste veya her iki testiste en az 3 ay süren ağrıdır. Ağrı sürekli olabilir veya gelip gidebilir. Sıkıcı bir ağrı gibi hissedilebilir veya şiddetli olabilir.

Skrotal ağrının sizin için çok endişe verici olabileceğini ve yaşam kalitenizi etkileyebileceğini biliyoruz. Burada bulacağınız bilgilerin, ağrınızın olası nedeni ve size yardımcı olabilecek tedaviler hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olacağını umuyoruz.

Skrotal Ağrı Sendromuna Ne Sebep Olur?

Skrotal ağrı birçok tedavi edilebilir durumdan kaynaklanabilir, ancak erkeklerin %50'si kadarında ağrının nedeni bilinmemektedir ve bu durum skrotal ağrı sendromu olarak adlandırılır. Bu sizin için sinir bozucu olabilir, özellikle de birkaç doktora göründüyseniz ve hala bir cevabınız yokmuş gibi hissediyorsanız. Ağrı travma sonrasında veya vazektomi ya da fıtık onarımı sonrasında da ortaya çıkabilir. Vazektomi geçiren erkeklerin %20'si ve fıtık onarımı geçiren erkeklerin %10'u ameliyatlarını takip eden aylar içinde skrotal ağrı yaşadıklarını bildirmiştir.

Yaygın Belirtiler Nelerdir?

Skrotal ağrı sendromunun en yaygın belirtileri şunlardır:

  • en az 3 ay süren hafif veya şiddetli ağrı
  • hareket ettiğinizde veya yorucu aktiviteler yaptığınızda kasık ağrısı
  • skrotumunuzun etrafında ağırlık hissi veya hassas bölgeler
  • skrotumunuzda uyarı vermeden meydana gelen şiddetli ağrı
  • normalden daha fazla idrar yapma
  • idrarınızda veya meninizde kan
  • Hangi testler ve kontroller mevcut?
  • Ağrı ve yaşam kalitesi değerlendirmesi

Ağrınızın şiddetini ve günlük yaşamınızı nasıl etkilediğini değerlendirmek için bazı anket formları doldurmanız istenebilir. Ayrıca ilişki öncesinde, sırasında veya sonrasında yaşayabileceğiniz herhangi bir ağrı veya zorluk ve durumunuzun ruh sağlığınızı nasıl etkilediği hakkında hassas sorular da sorulabilir.

Fiziksel muayene

Doktorunuz sizden belirtilerinizi tanımlamanızı isteyecek ve genital organlarınızın fiziksel muayenesini yapacaktır. Bunun çok utanç verici olabileceğini biliyoruz, ancak doktorunuzun şişlik, hassasiyet, anormal cilt değişiklikleri olup olmadığını kontrol etmek ve herhangi bir yumru olup olmadığını hissetmek için testislerinize dokunması ve bastırması gerekecektir. Ayrıca pelvis, alt karın ve kasık çevresinde herhangi bir hassasiyet olup olmadığını da kontrol edebilir.

Ultrason bakışı

Ultrason, görüntüleri bir bilgisayara göndermek için ses dalgalarını kullanır. Doktorunuzun testislerinizin içini ve skrotumunuzdaki çevre dokuları görmesini sağlar ve skrotal ağrınızın bilinen nedenlerini ekarte etmeye yardımcı olur.

Hangi Tedaviler Mevcut?

İlaçlar

Skrotal ağrı sendromunu tedavi etmek için geliştirilmiş özel bir ilaç yoktur, ancak doktorunuz yine de belirtilerinizi yönetmenize yardımcı olabilecek ilaçları önerebilir. Bunlar şunları içerebilir:

antiinflamatuar ve ağrı kesici ilaçlar, kronik ağrıyı tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan antidepresanlar.

Doktorunuz testlerde tespit edilmemiş bir enfeksiyona sahip olabileceğinizi düşünüyorsa antibiyotik tedavisi de verebilir.

(***Düzenli olarak antiinflamatuar veya ağrı kesici ilaç kullanıyorsanız, olası yan etkiler konusunda sizi izleyebilmesi için doktorunuzla konuşun. Bu tür ilaçların kontrol edebilecekleri ağrı miktarı sınırlıdır. Bu ilaçları belirli bir dozajın üzerinde kullanmanız size ek bir fayda sağlayamayacağı ve ciddi yan etki riskinizi artırabileceği için önerilen günlük dozu aşmamalısınız.)

Kişisel tedavi uygulamaları

Diğer birçok kronik durum gibi skrotal ağrı sendromu da tam olarak anlaşılamamıştır. Açıklanamayan skrotal ağrınız varsa aşağıdaki ev ilaçları faydalı olabilir:

  • antiinflamatuar ve ağrı kesici ilaçlar alın
  • bir ısı yastığı kullanın veya sıcak bir banyo yapın
  • ağır nesneleri kaldırmaktan veya yorucu egzersizlerden kaçının
  • skrotumunuzun hareketini sınırlamak için daha sıkı iç çamaşırı giyin

Fizyoterapi

Fizyoterapi kronik ağrı durumları için bir tedavi olmasa da semptomlarınızı azaltmanıza ve daha etkili bir şekilde yönetmenize yardımcı olabilir. Fizyoterapi tedavisi, kasları gererek, büzerek ve güçlendirerek kas dengesizliklerinin düzeltilmesini içerir. Kas gerginliğini gidermek için hafif esneme ve masajı veya pelvik taban kasınızın (kasık kemiğiniz ile kuyruk kemiğiniz arasında bulunur) kasılması ve gevşetilmesi gibi hedefe yönelik egzersizleri içerebilir.

Fizyoterapi her zaman sadece egzersizlerden ibaret değildir. Fizyoterapistiniz belirtilerinizi hafifletmeye yardımcı olmak için yaşam tarzı değişiklikleri, eğitim ve uygulamalı tedaviyi de tartışabilir.

Sinir Bloğu ve Kordon Sıyırma

Kişiselleştirilmiş tedavilerden herhangi bir rahatlama yaşamazsanız doktorunuz sinir bloğunun yapmayı önerebilir. Sinir bloğu, spermatik korda anestezik madde enjekte edilmesini içerir. Bu mutlaka bir tedavi değildir ancak ağrınızın nereden geldiğini belirlemenize yardımcı olabilir. Sonuç, kordon sıyırmanın sizin için başarılı bir tedavi olup olmayacağına doktorunuzun karar vermesine yardımcı olacaktır. Bazı durumlarda doktorunuz, ağrınızı dindirip gidermediğini görmek için sinir bloğunun tekrarlanmasını önerebilir.

Kordon soyulması veya spermatik kordun mikrocerrahi denervasyonu, anestezi altında yapılan bir mikrocerrahi tekniktir, dolayısıyla ameliyat sırasında hiçbir şey hissetmezsiniz. Spermatik korddaki sinirlerin çıkarılmasını içerir ve erkeklerin yaklaşık %75'inde testis ağrısını kalıcı olarak hafiflettiği gösterilmiştir.

Vazovasostomi

Doktorunuz skrotal ağrınızın vazektomiden kaynaklandığına inanıyorsa, vazovazostomi adı verilen ters vazektomi yaptırmayı düşünebilirsiniz. Vazektomi yaptırdığınızda vas deferens adı verilen spermi taşıyan tüpler kesildi. Ters vazektomi sırasında cerrahınız vas deferens'in iki ucunu yeniden bağlayacaktır. Klinik çalışmalar, ters vazektomi geçiren erkeklerin yaklaşık %80'inin skrotal ağrılarında iyileşme olduğunu göstermiştir. Ancak bu rahatlamayı deneyimlemek birkaç ayı bulabilir.

Üretral Ağrı Sendromu Hakkında

Üretral ağrı sendromu nedir ve buna ne sebep olur?

Üretral ağrı sendromu, bilinen bir neden olmaksızın, işemeyi zorlaştıran veya ağrılı hale getirebilen bir grup semptom için kullanılan tıbbi terimdir. Bu durum kadınlarda en yaygın olanıdır, ancak her yaştaki yetişkinlerde sendrom gelişebilir.

Yaygın semptomlar nelerdir?

Üretral ağrı sendromunun semptomları idrar yolu enfeksiyonlarına (İYE) ve üretrit adı verilen bir duruma çok benzer. Ancak idrar yolu enfeksiyonu ve üretrit bakteriyel ve viral enfeksiyonlardan kaynaklanırken, üretral ağrı sendromundaki semptomlar bir enfeksiyon veya herhangi bir belirgin tıbbi neden olmadan ortaya çıkar.

Üretral ağrı sendromunun yaygın semptomları şunları içerir:

Normalden daha sık idrara çıkma ihtiyacı veya idrar yaptıktan sonra mesanenin boş hissetmemesi

  • idrara çıkma sırasında veya karın bölgesinde ağrı
  • ani idrara çıkma isteği
  • sırtın alt kısmında veya genital bölgedeki organlarda ağrı
  • ilişki sırasında ağrı
  • idrarınızda kan
  • testislerin şişmesi, ejakülasyon sırasında ağrı veya meninizde kan (yalnızca erkekler)

Hangi testler ve kontroller mevcuttur?

Ağrı ve yaşam kalitesi değerlendirmesi

Ağrınızın şiddetini ve günlük yaşamınızı nasıl etkilediğini anlamak için tasarlanmış anketleri doldurmanız istenebilir. Ayrıca ilişki öncesinde, sırasında veya sonrasında yaşayabileceğiniz herhangi bir acı veya zorlukla ve durumunuzun zihinsel sağlığınızı nasıl etkilediğiyle ilgili hassas sorular da sorulabilir.

Fizik muayene

Doktorunuz belirtilerinizi açıklamanızı isteyecektir ve genital organlarınızın fiziksel muayenesini yapması gerekebilir. Bunun çok utanç verici olabileceğini biliyoruz, ancak doktorunuz şişlik, hassasiyet, anormal cilt değişiklikleri ve herhangi bir şişlik olup olmadığını kontrol edecektir. Ayrıca pelvisiniz ve alt karnınızın etrafında herhangi bir hassasiyet olup olmadığını da kontrol edebilir.

İdrar tetkiki

Doktorunuz belirtilerinizin nedeni olarak bir enfeksiyonu dışlamak isteyecektir, bu nedenle sizden idrar örneği vermeniz istenecektir. Bu, yerel kliniğinizde mevcut olan olanaklara bağlı olarak daha ileri testler için bir laboratuvara gönderilebilir.

İlişki yoluyla bulaşan hastalık (STD) kontrolü

Doktorunuz, pelvik bölgenizde ve çevresinde ağrılı iltihaplanmalara neden olabilecek klamidya veya bel soğukluğu gibi ilişki yoluyla bulaşan hastalıkları (STD'ler) kontrol etmek için üretral sürüntü alınmasını önerebilir. Yakın zamanda partneriniz olmasa bile tüm ilişki yoluyla bulaşan hastalıklar semptomlara neden olmadığından testi yaptırmayı düşünmelisiniz.

Kadınlar için üretral çubuk, bir hücre örneğini toplamak üzere döndürülecek olan bir pamuklu çubuğun üretranıza nazikçe yerleştirilmesini içerir. Ayrıca rahim ağzı adı verilen rahim girişinden de bir örnek alınabilir.

Erkekler için üretral çubuk, bir pamuklu çubuğun üretraya yaklaşık 2 santimetre (bir inçin dörtte üçü) kadar nazikçe sokulmasını ve daha sonra döndürülmesini içerir.

Her iki durumda da test çok uzun sürmez ancak rahatsızlık verebilir. Numuneler herhangi bir bakteri olup olmadığının kontrol edilmesi için laboratuvara gönderilecek.

Sistoskopi

Doktorunuz belirtilerinizin diğer potansiyel nedenlerini araştırmak için sistoskopi yaptırmanızı isteyebilir. Sistoskopi, sistoskop adı verilen ince bir kamera kullanılarak mesanenin içine bakma işlemidir.

Ultrason

Ultrason, görüntüleri bilgisayara göndermek için ses dalgalarını kullanır. Doktorunuzun pelvik bölgenizin içini görmesine ve üretranın içinde ve çevresinde bilinen ağrı nedenlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için çevredeki dokulara ayrıntılı bir göz atmasına olanak tanır.

Hangi Tedaviler Mevcut?

Ev ilaçları ve yaşam tarzı değişiklikleri

Üretral ağrı sendromunun çeşitli nedenleri olabileceğinden doktorunuz, semptomlarınızı iyileştirmeye yardımcı olup olmadığını görmek için üretradaki olası tahrişi azaltan ev ilaçlarını ve yaşam tarzı değişikliklerini denemenizi önerebilir.

Bunlar şunları içerebilir:

  • Parfüm, sabun veya köpük banyosu gibi genital organlarınızın çevresinde kokulu ürünlerin kullanılmasından kaçınmak
  • Diyaframlar ve sperm öldürücü jöleler gibi bazı doğum kontrol yöntemlerinin kullanılmasından kaçınmak ve bunun yerine sık kullanılan doğum kontrol yöntemlerini tercih etmek
  • Parfümlü veya kokulu hijyenik ürünler ve tamponların kullanılmasından kaçınmak (yalnızca kadınlar)
  • Bunun yerine kafeinli içecek ve içme suyu alımınızı azaltmak
  • Yediğiniz baharatlı yiyecek miktarını sınırlamak
  • Üretranıza aşırı baskı uygulayan aktivitelerden kaçınmak (bisiklet sürmek, ata binmek veya motosiklete binmek gibi)
  • İlişkiden kısa bir süre sonra idrar yapmak

Sinir uyarımı

Bazı insanlar semptomlarının sinir uyarımı ile azaldığını fark eder. Tüm tedavilerde olduğu gibi sinir stimülasyonu da herkes için uygun olmayabilir ancak doktorunuz bu konuyu sizinle görüşebilecektir. Üretral ağrı sendromunun tedavisi için size sunulabilecek en yaygın sinir stimülasyonu türleri şunlardır:

Transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS)

TENS terapisi, vücudunuzun ağrılı bölgelerine yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla hafif elektriksel uyarılar ileten bir cihazın kullanıldığı bir ağrı giderme tekniğidir.

Sakral sinir uyarımı (SNS)

Doktorunuz SNS'yi denemenizi önerirse, cildinizin altına ince bir telin (elektrot adı verilen) yerleştirilmesi gerekecektir. İşlem lokal veya genel anestezi altında yapılır. Yaklaşık cep telefonu büyüklüğündeki bir kontrol ünitesi, elektroda iletilen ve sakral sinirleri uyaran elektrik sinyallerinin frekansını değiştirmek ve kontrol etmek için kullanılıyor.

Posterior tibial sinir stimülasyonu

PTNS olarak da adlandırılan bu tür sinir uyarımı, ayağınıza küçük bir iğnenin yerleştirilmesini içerir ve bu iğne, pelvisinizin etrafındaki sinirlere elektrik darbeleri göndermek için kullanılır.

Sinir uyarımı ilk başta biraz rahatsız edici olabilir ancak acı verici değildir. Tedavi genellikle düşük bir yoğunluk seviyesiyle başlar ve artırılabilir, ancak ancak kendinizi hala rahat hissettiğiniz belirli bir noktaya kadar.

Vajinal ve Vulvar Ağrı Sendromu Hakkında

Vulva ve vajina arasındaki fark nedir?

Vulva, mons pubis, labia majora ve minör, klitoris, üretranın açıklığı ve vajina dahil olmak üzere genital organlarınız için kullanılan tıbbi terimdir. Vajina rahminize veya rahminize bağlanır ve adet akışının yanı sıra doğum sırasında bebeklerin geçtiği kanaldır.

Birçok kadın terminolojideki farklılığı bilmesine rağmen vajina terimini kullanmayı tercih ediyor. Doktorunuzla durumunuz hakkında konuşurken hangi kelimeyi kullanmayı tercih ederseniz edin sorun yoktur; utanç verici konular hakkında konuşurken kendinizi mümkün olduğunca rahat hissetmeniz gerekir.

Vajinal ve vulvar ağrı sendromu nedir?

Vajinal ve vulvar ağrı sendromu, kadının genital bölgesinde kalıcı, açıklanamayan ağrıdır. Ağrı, vulvanın farklı bölgelerinde farklı zamanlarda ortaya çıkabilir, buna genelleştirilmiş ağrı denir veya vajinanın girişinde ortaya çıkabilir, buna fokal ağrı denir.

Her yaştan kadının başına gelebilir ve çok üzücü olabilir. Bu durum ilişkilerinizi etkileyebilir, ilişki isteğinizi azaltabilir ve ruh halinizin bozulmasına ve depresyon yaşamanıza neden olabilir. Vajinal ve vulvar ağrının bulaşıcı olmadığını bilmek önemlidir. Kanserle ilgisi yoktur ve bunu eşinize aktaramazsınız.

Vajinal ve vulvar ağrı sendromuna ne sebep olur?

Bu duruma bir enfeksiyon, sinir sıkışması veya sinir hasarı neden olabilir:

  • Önceden geçirilmiş ameliyatlar
  • doğum
  • şiddetli vajinal pamukçuk ataklarının tekrarlanması
  • hormonal değişiklikler

Bazı durumlarda bu durum, kullandığınız ürünlere karşı hassasiyet, cilt rahatsızlıkları veya bağışıklık sistemi bozuklukları nedeniyle tetiklenebilir.

Bağışıklık sistemi bozuklukları: Bağışıklık sisteminiz vücudunuzun doğal savunma sistemidir. Vücudunuzu hasta edebilecek zararlı maddelerden, bakterilerden ve hücre değişikliklerinden korur. Çeşitli organlardan, hücrelerden ve proteinlerden oluşur. Bağışıklık sistemi bozukluğunuz varsa bağışıklık sisteminiz yanlışlıkla vücudunuza saldırır.

Yaygın semptomlar nelerdir?

Vajinal ve vulvar ağrı genellikle ilişki sırasında veya tampon yerleştirilirken olduğu gibi yalnızca dokunma veya baskı sonrasında ortaya çıkan yanma hissi olarak tanımlanır. Belirli bir tetikleyici olmadan da daha yaygın olabilir.

Hangi testler ve kontroller mevcuttur?

Ağrı ve yaşam kalitesi değerlendirmesi

Ağrınızın şiddetini ve günlük yaşamınızı nasıl etkilediğini anlamak için tasarlanmış anketleri doldurmanız istenebilir. Ayrıca ilişki öncesinde, sırasında veya sonrasında yaşayabileceğiniz herhangi bir acı veya zorlukla ve durumunuzun zihinsel sağlığınızı nasıl etkilediğiyle ilgili hassas sorular da sorulabilir.

Fizik muayene

Doktorunuz sizden belirtilerinizi açıklamanızı isteyecek ve size ilişki geçmişiniz hakkında sorular sorması gerekecektir. Bu nedenle, daha önce vajinal enfeksiyon geçirip geçirmediğiniz, vajinal kuruluk geçirip geçirmediğiniz ve ilişki sırasında acı duyup duymadığınız sorulabilir.

Doktorunuzun vajinanız da dahil olmak üzere vulvanızın fiziksel muayenesini yapması gerekecektir. Bunun çok utanç verici olabileceğini biliyoruz, ancak doktorunuz şişlik veya hassasiyet olup olmadığını kontrol edecektir. Ayrıca pelvisiniz ve alt karnınızın etrafında herhangi bir hassasiyet olup olmadığını da kontrol edebilir.

**Lütfen doktorunuzun size daha önce genital travmaya uğrayıp uğramadığınızı sorabileceğini unutmayın. Bunun nedeni, vajinal ve vulvar ağrının vulvaya gelen travmadan kaynaklanabilmesidir. Bunun hakkında konuşmanın çok üzücü olabileceğinin farkındayız, özellikle de daha önce konuşmadığınız bir şeyse. Kendinizi rahat hissettiğiniz kadar açık ve dürüst olmaya çalışın.

Sürüntü testi

Doktorunuz şunları kontrol etmek için üretra sürüntüsü yaptırmanızı önerebilir:

Klamidya veya bel soğukluğu gibi ilişki yoluyla bulaşan hastalıklar (CYBH) hiçbir belirti göstermeyebilir ancak pelvik bölgenizde ve çevresinde ağrılı iltihaplanmaya neden olabilir.

Doğal olarak oluşan bakterilerdeki dengesizlikten kaynaklanan yaygın bir enfeksiyon olan bakteriyel vajinozis.

Vajinal pamukçuk, bağırsakta doğal olarak yaşayan ve vajinada az sayıda bulunan bir maya olan Candida albicans'ın artışından kaynaklanan yaygın bir enfeksiyondur.

Üretra sürüntüsü, üretraya nazikçe bir pamuk çubuğu sokulmasını ve hücre örneği toplamak için çevrilmesini içerir. Rahim girişinden, serviks adı verilen yerden de örnek alınabilir. Test çok uzun sürmez ancak durumunuz dokunmayla tetiklenirse rahatsız edici veya ağrılı olabilir. Örnekler test için bir laboratuvara gönderilecektir.

Hangi tedaviler mevcuttur?

Ev ilaçları ve yaşam tarzı değişiklikleri

Doktorunuz, vulvadaki tahrişi mümkün olduğunca azaltmak için ev ilaçları ve yaşam tarzı değişiklikleri denemenizi önerebilir, örneğin:

  • Pamuklu iç çamaşırı ve bol etek veya pantolon giymek
  • Parfüm, sabun veya köpük banyosu gibi genital bölgenizde kokulu ürünler kullanmaktan kaçınmak
  • Parfümlü veya kokulu hijyenik ürünler ve tampon kullanmaktan kaçınmak
  • Vulvayı klordan korumak için yüzmeden önce vazelin kullanmak
  • Uzun süre otururken simit şeklinde bir yastık kullanmak
  • İlişkiye girmek acı verici olsa da, bundan (veya vulvanıza dokunmaktan) tamamen kaçınmamaya çalışın, çünkü bu sizi daha hassas hale getirebilir.

İlaçlar

Vulvayı yatıştırmaya yardımcı olabilecek sulu krem ​​ve ilişkiyi daha konforlu hale getirmeye yardımcı olabilecek estetik jeller gibi reçetesiz satılan bazı tedaviler vardır. Bunları sizin için tavsiye edip etmediğini görmek için önce doktorunuzla görüşmeniz en iyisidir.

Antidepresanlar

Antidepresanlar genellikle sinirlerin aşırı duyarlı olduğu durumları tedavi etmek için kullanılır. İlaç sinirleri gevşetmeyi amaçlar. Doktorunuz ağrınızı hafifletmeye yardımcı olup olmadığını görmek için bir antidepresan kürü önerebilir.

Psikolojik Danışmanlık

Bilişsel davranışçı terapi veya BDT, bir tür konuşma terapisidir. Düşüncelerin, duyguların, yaptıklarımızın ve bedenimizin nasıl hissettiğinin birbirine bağlı olduğu fikrine dayanır. BDT, başa çıkma becerilerini öğrenerek ve düşünme ve davranma şeklinizi değiştirerek ağrınızı yönetmenize yardımcı olmayı amaçlar.

Durumunuz yakın ilişkinizi etkiliyorsa, doktorunuz vajinanızı ve vulvanızı etkileyen ağrınız olduğunda ortaya çıkabilecek korku ve kaygıyla başa çıkmanıza yardımcı olmayı amaçlayan belirli bir danışmanlık türü önerebilir.

Fizyoterapi

Ağrınız, pelvik tabanınızın etrafındaki kasların spazmları tarafından tetiklenebilir. Bu kaslar kasık kemiğiniz ve kuyruk sokumunuz arasında bulunur. Doktorunuz, vajinanızın etrafındaki kasları gevşetmeye yardımcı olmak için tasarlanmış bir dizi egzersiz öğretmek üzere bir fizyoterapistten destek almanızı önerebilir.

Fizyoterapi her zaman sadece hedefli egzersizlerle ilgili değildir. Fizyoterapistiniz ayrıca yaşam tarzı değişiklikleri, eğitim ve semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olmak için vajinal koniler veya TENS makinesi kullanımı gibi tedavileri de tartışabilir.

TENS: Transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS), hafif elektrik akımı kullanılarak yapılan bir ağrı kesici yöntemidir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

cocuk-urolojisi
Çocuk Ürolojisi

İçerik Güncelleniyor...…

Devamını Oku
infertilite
İnfertilite (Kısırlık)

İçerik Güncelleniyor...…

Devamını Oku
erektil-disfonksiyon
Erektil Disfonksiyon

Erkeklerde erektil disfonksiyon sorunu, yaygın görülen bir genital işlev bozukluğudur…

Devamını Oku